Projektit

Nuorten kesätyöpaikka

Rotaryklubimme osallistuu nuorten kesätyöllistämiseen. Annetaan nuorille mahdollisuus tutustua työelämään kesälomansa aikana. Kosketus työelämään antaa konkreettisen kokemuksen. Se kehittää valmiuksia seuraaviin työelämäjaksoihin ja opiskelun päätyttyä työmarkkinoille hakeutuessa ovat jo hyvät työelämävalmiudet olemassa.

Ympäristö- ja yhteistyöprojektit

Saimaa –projekti puhtaamman ja paremman Saimaan hyväksi

Klubimme rotarit osallistuvat järvien sinileväseurantaan Saimaan vesistöalueella yhdessä Suomen Ympäristökeskuksen (SYKE) kanssa, osana Itämeren suojelua. Rotaryn Ympäristö teeman liittyen Suomen Rotary osallistuu Itämeren suojeluun. https://www.jarviwiki.fi/wiki/Etusivu

Osana piirin Saimaa-projektia klubi edistää kuopiolaisten nuorten tietoisuutta lähivesistöjen tilasta. Lahjoitamme nk. vesirepun ja tarvikepaketin yhteistyöhön tulevalle koululle (Hatsalan klassinen yläkoulu Kuopiossa). Vesireppu sisältää oppilaille tarpeelliset välineet ja tarvikkeet, joiden avulla lähivesistön tutkiminen on helppoa ja hauskaa. https://www.vesireppu.com/

”Saimaa-hanke on oma erillinen piirin 1430 Itä-Suomen alueella toimivien rotariklubien yhteinen hanke. Saimaa lähivesineen on Euroopan arvokkain makean veden allas, jonka puhtauden ja alkuperäisyyden haluamme säilyttää tuleville sukupolville”, Kauko Salo Saimaa-hanke.

Kierrätystoiminta

Puijon rotaryklubi kerää käytettyjä tavaroita ja vaatteita klubin jäseniltä ja heidän tuttaviltaan. Ne toimitetaan Tiinan Tupa kahvilan Second Hand myymälään myytäviksi edelleen tarvitseville. Näin tuotteiden hyötykäyttö jatkuu, elinkaari pitenee, raaka-aineiden tarve ja ympäristöpäästöt vähenevät.

Koulukaluste-projekti

Rotarien humanitääristä yhteistyötä yli rajojen nuorisotoiminnan ja ympäristön hyväksi.

Klubimme on koordinoinut ja toimittanut käytöstä poistettuja koulukalusteita Viron kouluille yhteistyössä muiden Kuopion, sekä Mikkelin, Ristiinan, Kouvolan, Kuusankosken, Kotka-Karhulan, Heinolan, Lahden, Hämeenlinnan, Tampereen, Helsingin ja Pärnun rotaryklubien kanssa. Kalusteita vastaanottaneita kouluja on noin kaksikymmentä.

Koulukalusteprojekti on kolmen rotarypiirin alueella toimivien rotaryklubien, Suomen ja Viron rotareiden välinen, kansainvälinen, humanitäärinen, nuorisotoiminta- ja ympäristöhanke ja se jatkuu edelleen.

Pikkuiset -projekti

Puijon Rotaryklubi osallistui Pikkuiset Kuopion Rotaryklubien-projektiin yhdessä Kuopion muiden rotaryklubien kanssa.

”Projektin tarkoituksena oli hankkia Kuopion jokaiseen äitiysneuvolaan sikiö-nukkesarja Pikkuiset äitien raskaudenaikaisen terveysneuvonnan tueksi konkretisoimaan ihmisen kehitystä sikiöaikana.  Projekti alkoi 2016 suunnittelulla, mm. yhteydet neuvolatoiminnan johtoon ja muiden käytännön toimien (mm. yhteydet muihin klubeihin ja piirirahahakemuksen suunnittelu) tekemiseksi.  Piiriapuraha (3.000 euroa) saatiin 2017, jolloin myös 10 nukkesarjaa ostettiin ja luovutettiin sitä varten suunnitellussa seminaarissa joulukuussa 2017.  Vuonna 2018 toukokuussa jätettiin projektin loppuraportti tiliselvityksineen piirille. Vuonna 2018 kerättiin klubeilta hieman lisää rahaa ja ostettiin vielä 3 nukkesarjaa, koska Kuopiossa on 13 äitiysneuvolaa”, Kirsi Vähäkangas Veljmies Rotaryklubi.

Pikkuiset –sikiönukkien luovutusseminaari Kuopiossa 11.12.2017. Kuva Kirsi Vähäkankaan Pikkuiset -PowerPoint esityksestä.

Rotaryn kansainvälisiä kumppaniprojekteja

Puijon rotaryklubi on aktiivisesti mukana Rotaryn (Rotary International, RI) kumppaniprojekteissa. Klubitoiminnalla kerätään varoja ja lisätään tietoisuutta projektien tavoitteista ja tarpeista.

Polio-projektin tavoitteena on vapauttaa maailma hermostollista halvausta aiheuttavasta polioviruksesta. Tämä toteutuu rokottamalla lapsia, ja tekemällä virusseurantaa ihmis- ja ympäristönäytteistä kehittyvissä maissa. Projektia rahoitetaan ja tehdään yhteistyössä Belinda ja Bill Gates-säätiön ja kansainvälisten terveysjärjestöjen kanssa. Kesällä 2020 Afrikka julistettiin polio-vapaaksi. Tehtävä on kesken vielä Afganistanissa ja Pakistanissa, ja työtä jatketaan rokotuspäivinä monissa muissakin kehittyvissä maissa. Covid-19 pandemian aikana polioviruslaboratorioiden verkostoa on hyödynnetty myös koronan diagnostiikkaan kehittyvissä maissa. Puijon rotaryklubi rahoittaa jäsenmaksuistaan vuosittain Polio-projektia Rotary-säätiölle (TRF) rotaryjärjestön tavoitteiden mukaisesti. https://rotary.fi/mita-teemme/kumppanitoiminta/who/

ShelterBox on kansainvälinen avustusjärjestö, joka hoitaa nopeasti hätäsuojia ja –tarvikkeita luonnon katastrofin kohtaamille perheille. Varusteet auttavat perheitä pysymään yhdessä ja selviämään pahimman yli. Shelter Box-järjestö (emomaa UK) on kansainvälisen Rotaryn kumppanina. Suomalaiset rotaryklubit keräävät varoja toimintaan yhteistyössä ShelterBox Tuki ry:n kanssa. Puijon rotaryklubi on kerännyt varoja yleisötapahtumissa ja klubikokouksissa tähän mennessä yhteensä kahteen tarvikelaatikkoon. https://rotary.fi/mita-teemme/kumppanitoiminta/shelterbox/